Wednesday, September 16, 2020

Typografia

mitä on typografia
kuva: wikipedia

Typografia kattaa siis kaiken tekstintaittoon liittyvät valinnat. Se tarkoittaa kaikkea graafisen suunnittelun kokonaisuutta, fontin valinta, rivin väli, otsikointi, anfangi, sisennys, marginaali..

Fontit

Kirjasintyyppi eli fontti (myös kirjaintyyppi tai kirjasinlaji) on yhtenäiseen asuun piirretty merkkiryhmä, joka tavallisesti koostuu kirjaimista, numeroista sekä väli- ja erikoismerkeistä. Kirjasintyyppiin sisältyy erilaisia kirjainleikkauksia, kuten kapiteelitkursiivit ja lihavuudet

Kirjasintyypit voidaan jakaa useisiin ryhmiin, yksi yleisin lajittelu on pääteviivallisuus tai sen puute. Pääteviivallisia kirjasintyyppejä nimitetään nimellä serif tai antiikva ja pääteviivattomia nimellä sans-serif tai groteski. Pääteviivattomat kirjasintyypit ovat usein helpompia lukea tietokoneen näytöllä kuin pääteviivalliset, mutta paperilla päinvastoin. Pääteviivattomia kirjasintyyppejä käytetään usein otsikoissa myös paperille painetuissa teksteissä.

-Antiikva : päätteellinen  - (serif)

Missä on päätteet/väkänen kirjainten tuottaa fontin luettavuuteen

Silmä hakee jatkuvuutta tekstiin, siksi kirjoissa on helpompaa silmille antikvaattinen teskti





antiikva eli päätteellinen kirjaisin esimerkkejä
kuva: wikipedia







-Groteski : päätteetön kirjaisin - (sans-serif)


Selkeytensä vuoksi sans-serif-kirjaimet soveltuvat parhaiten otsikoiksi, joskin niitä käytetään myös leipätekstissä, varsinkin verkkosivuilla. Sans-serif-kirjasintyypit sopivat hyvin myös luetteloihin ja taulukoihin.



esimerkkejä groteski kirjaisimesta
kuva: wikipedia


-Kalligrafinen - käsialaa jäljittelevä


Klassinen kauno. Tyypillistä hääkutsuissa yms.



- Fantasia  - kokeilevat kirjaisintyypit 


Kaksi jälkimmäistä yksi sana tai pieni otsikko, ei leipätekstiin missään nimessä. Monesti nämä ovat läheltä tarkastettuna hienoja, mutta niiden lukemishelppous on raskas

No comments:

Post a Comment