Tuesday, January 19, 2021

Harmaakortti

 Harmaakortti

Harmaakortti auttaa sinua määrittelemään valkotasapainon.

Harmaakortti on nimensä mukaisesti harmaa kortti. 

Väriltään harmaakortti on täysin neutraali, joten sen kuvatiedostoon tuottamat arvot ovat samat punaisessa, vihreässä ja sinisessä värikanavassa. Siksi sillä voidaan neutralisoida valon eri värit.

Harmaakortti on peräisin filmikuvauksen ajalta, jolloin kamera-asetukset tehtiin manuaalisesti, mutta korttia voidaan käyttää myös digikameroiden kanssa. Harmaakortti heijastaa 18 prosenttia valosta.

Harmaakortti ei ole aina harmaa, vaan sen lisäksi käytetään myös mustaa ja valkoista korttia, joilla märitetään oikea sävyntoisto ja valkotasapaino, kun esimerkiksi kopiokuvataan maalaus.  Niillä kerrotaan myös kuvankäsittelyohjelmalle, millainen on puhdas musta ja puhdas valkoinen.

Harmaakorttia käytetään myös mm. muotiteollisuudessa, jossa vaatteiden, korujen ja meikkien värien oikeellisuus on välttämätöntä. 

Harmaakortteja voi ostaa valkovausliikkeistäe ja tilata internet-kaupoista, mutta sen voi myös tehdä itse – materiaaliksi tarvitaan vain mattaa, väriltään neutraalin harmaata paperia.

Harmaakortti kuvaustilanteessa

Harmaakortti on helppo tie oikeaan valkotasapainoon, koska se on helppo ottaa kameralaukkuun kuvausretkille. Sitä voidaan käyttää sekä kuvaus- että käsittelytilanteessa. 

Pidä korttia kohteen lähellä ja mittaa valo melko läheltä korttia. Niin saat helposti oikean valotuksen. Ota kuva harmaakortista siinä valossa, jossa aiot kuvata. Harmaakortin on syytä täyttää koko kuva-ala. Tarkenna ja varmista, ettei kortin pinnalla ole huippuvalo- eikä varjokohtia vaan tasaista valoa. Kuvan ei tarvitse olla terävä.

Kun kuva otetaan, voidaan valikossa, valkotasapainoasetusten kohdalla, valita kamera käyttämään muistikortille tallentunutta kuvaa valkotasapainon viitekuvana. 

Valitse harmaakortista ottamasi kuva ja jatka kuvaamista normaalisti. 

Harmaakortti kuvankäsittelyssä

Raakakuvien valkotasapaino voidaan helposti korjata jälkeenpäin. 

Avaa kuva raakamuunninohjelmassa. Merkitse kaikki saman kuvaussession kuvat (jos ne on otettu samassa valaistuksessa) ja avaa ne esimerkiksi Elementsissä.

Merkitse ensimmäinen harmaakorttia esittävä kuva ja napsauta komentoa Valitse kaikki eli Select All. Valitse Valkotasapainotyökalu eli White Balance Tool ja napsauta sillä korttia. 

Nyt kaikkien merkittyjen kuvien valkotasapaino korjautuu. Tämän jälkeen voit käsitellä kunkin kuvan sen vaatimusten ja makusi mukaan.

teksti: Digi-kuva


Kuvausohjeet

  1. Ota kuva harmaakortista
  2. Ota pipetti
  3. Klikkaa pipetillä
  4. Valitse kuvat CTRL / CMD
  5. Sync

-> sinulla on kuvaustilanteesta otettu harmaakortin kuva, etsi basic välilehdeltä pipetti, paina command ja valikoine ne kuvat joihin haluat tulevan saman valkotasopainon ja paina sync.




No comments:

Post a Comment