Tuesday, January 12, 2021

Sommittelu

 Sommittelu

Sommittelu on kaikessa taiteessa tärkeää. Sommittelulla tarkoitetaan kohteiden sijoittelua kuvassa ja niiden välistä tasapainoa. Kuvan sommittelussa huomioitavia asioita ovat esimerkiksi pääkohde, objektit, syvyys ja linjat. Sommittelutyyli on toki aina kuvaajan näköinen, mutta täytyy muistaa, että taitavalla sommittelulla valokuvaaja pystyy ohjaamaan katsojan huomion haluttuihin kohtiin -sommittelu on juurikin tarinankerrontaa.

Sommitteluohjeet ovat hyviä ohjenuoria. Nämä universaalit sommittelusäännöt kannattaa tuntea ja hallita, jotta niitä voi halutessaan rikkoa taiteellisena tehokeinona. Sommitteluohjeistuksen rikkomisen tuleekin olla valinta, ei vahinko.
composition on a flower, golden spiral
Misfitsin demonstroima kultainen spiraali


composition in photographs
Sommittelu ohjaa katseen suuntaa



Esimerkkejä sommittelusäännöistä

  • kultainen leikkaus
  • kolmannneksen sääntö
  • kolmio
  • säteet
  • symmetria vs epäsymmetria



Horisontti

Pidä horisontti suorassa. Silmämme ovat tottuneet suoraan horisonttilinjaan. Vino horisontti saa kuvan tuntumaan epätasapainoiselta. 

Kolmanneksen sääntö

Kolmanneksen säännössä kuva jaetaan yhdeksään osaan, josta syntyy pysty- ja vaakaviivoja kuvaan. Etenkin ihmisiä kuvattaessa kohde kannattaa sijoittaa kuvan laitaan niin, että menosuunnalle tai katseelle jää tilaa.

Perspektiivi

Miten kamera on  suhteessa kuvattavaan. Tämä tarkoittaa sitä, missä kohtaa kohtaa kuvaaja ja kamera on kohteeseen. Eli mistä kuvaan ja minne? 

Linjat

Pysty, vaaka ja diagonaaliset linjat eli viivat leikkaavat kuvaa.

Pystysuora

Vaakasuoralle viivalle päinvastainen on vertikaalinen eli pystysuora viiva. Se koetaan korkeaksi, nousevaksi ja juhlalliseksi, lämpimäksi sekä liikkuvaksi.


Vaakasuora

Viiva on kahden pinnan leikkauskuvio tai liikkuvan pisteen ura. Yksinkertaisin suora viiva on horisontaalinen eli vaakasuora viiva. Sen peruspiirteitä ovat kylmyys, laakeus ja litteys, rauhallisuus sekä pysyvyys. Tasapaino liitetään myös vaakaviivaan.


Diagonaali on kuvataiteessa sommittelun käsite, joka tarkoittaa viistoa väreistä ja muodoista koostuvaa vyöhykettä tai viivaa. Diagonaali tarkoittaa lävistävää. Diagonaali voi lävistää koko taideteoksen kuvatilan tai vain osan siitä. Diagonaalien katsotaan lisäävän kuvan dramatiikkaa ja dynaamisuutta.

| pystysuora 
- vaakasuora
/ diagonaalinen

Kontrasti

terävä-pehmeä  / suuri- pieni / tumma -vaalea / lämmin-kylmä / valot- varjot

Tyhjä tila

Korostaa kohdetta ja antaa katseelle tilaa

hyasints negative space
negatiivinen tila on positiivista



Tässä vielä Kamerakoulun muistilista valokuvan sommitteluun :

  • Onko kuvan kohde tarpeeksi selvä?
  • Mitä kuvan reunoilla tapahtuu?
  • Oletko muistanut valita kameran korkeuden tietoisesti?
  • Miten silmäsi vaeltaa kuvassa?
  • Onko tämä paras mahdollinen objektiivi? Voisiko eri polttoväli parantaa sommittelua?
  • Vähemmän on enemmän. Onko ruudussa jotain ylimääräistä, jonka voisi karsia pois?




No comments:

Post a Comment