Näyteikkuna
PAKOPISTE
Pakopiste on piste, jossa vinot viivat, eli katsojasta poispäin menevät viivat, yhtyvät.
Monet taiteilijat olivat yrittäneet kuvata tilaa erilaisin, vaihtelevin menetelmin. Vasta renessanssiajan taiteilijat Italiassa kehittivät matemaattisen ja tarkan menetelmän kolmiulotteisuuden kuvaamisen.
Perspektiivioppi perustuu ihmisen näkemistapaan, siihen että kaukana olevat kohteet näyttävät pienemmiltä ja edessä olevat isommilta. Pakopistettä käytetään apuna tämän vaikutelman aikaansaamiseksi.
YHDEN JA KAHDEN PAKOPISTEEN PERSPEKTIIVI
Yhden pakopisteen perspektiiviä käytetään silloin, kun kuvataan objektia, jota katsotaan suoraan edestä päin.
Kahta pakopistettä käytämme silloin, kun esine on kulmittain suhteessa katsojaan.
Pakopisteen sijainti vaikuttaa kuvakulmaan.
Huoneen piirtäminen
- Piirrä näyteikkunan "pohja" eli neliö jonka mitoista teet oikean kokoiset mittasuhdeviivaimen avulla (leveys ja korkeus). Merkitse pisteet tai pienet viivat 50cm välein vähintään alareunaan sekä toiselle sivulle.
- Vedä horisonttiviiva haluamaasi kohtaan, tarkista viivan suoruus asettamalla kolmioviivain 90° kulmaan. Mittaa horisonttiviivan keskipiste (tai haluamasi kohta) ja merkitse siihen pakopiste (p) pisteellä.
- Aseta kolmioviivain 45° kulmaan siten, että sen pisin sivu menee suorassa horisonttiviivan kanssa, ja alaspäin lähtevä sivu kulkee pisteen A kautta. Piirrä tämä kulma. Kulman kärjestä muodostuu piste F1. Toista sama oikealle puolelle, siten että kolmioviivaimen alaspäin lähtevä sivu kulkee pisteen B kautta. Piirrä viivat niin pitkälle, että ne yhdistyvät ja muodostavat 90° kulman.
- Piirrä pisteistä A-D viivat kohti pakopistettä.
- Jos tilan syvyys on 1 metri kuten esimerkissä, piirrä alareunan 1 metrin pisteen kohdalta viiva kohti F1 pistettä. Mittaa vasemmasta reunasta mittasuhdeviivaimella 1 metrin päähän (tässä tapauksessa 2m pisteeseen) ja vedä siitä viiva kohti pistettä F1.
- Pisteestä A kohti pakopistettä vedetyn viivan, sekä 1m kohti F1 vedetyn viivan pitäisi kohdata toisensa. Tästä muodostuu leikkauspiste jonka pitäisi toistua myös B - P ja 2m - F2 viivoilla. Vedä näiden pisteiden välille vaakasuora viiva. Tämä vaakaviiva muodostaa lattian syvyyden sekä takaseinän ja lattian rajan.
- Sen jälkeen vedä leikkauspisteistä kohtisuorat pystyviivat kohti C-P ja D-P viivoja. Näin pitäisi muodostua uudet leikkauspisteet.
- Tämän jälkeen yhdistä leikkauspisteet toisiinsa C-D suuntaisesti ja takaseinä on valmis.
- Jakaaksesi lattiaa lohkoihin, voit piirtää alareunasta 50cm välein viivat kohti pakopistettä.
Seinäprojektio
Suhdeviivain eli skaalatikku on kolmiomainen mittaviivain, joka sisältää valmiiksi muunnetut mitat kuudelle eri mittakaavalle. Tyypillinen yhdistelmä esimerkiksi rakennusdetaljointiin on 1:20, 1:50, 1:100, 1:25, 1:75 ja 1:125. Asemakaavatyöhön ja tuumamitoitukselle on omat viivaimensa. Nykyisin skaalatikut valmistetaan muovista tai alumiinista, aiemmin jalopuusta. Samaan tarkoitukseen valmistetaan myös taskukokoista viivainta, jossa taipuisiin muoviliuskoihin on painettu mittakaava-asteikkoja.
Yhdensuuntaisviivain on piirustuslaudalla käytettävä liikuteltava viivain, jonka kulma pysyy samana, jolloin paperin eri puolille saadaan helposti piirrettyä vaakaviivoja. Viivainta käytetään myös kulmaviivainten ja kirjainmallineiden tukena. Viivain on yleensä kiinnitetty piirustuslautaan naruilla. Naruja löysäämällä viivainta voidaan myös kääntää pieneen kulmaan.
teksti: wikipediakuva: biltema |
Mittaa oman huoneesi pinta-ala eli jokaisen sivun pituus. Merkitse pituudet ylös paperille. Mittaa myös huonekaluja. Sinun ei tarvitse mitata kaikkia huonekaluja, voit aloittaa esimerkiksi sängystä ja työpöydästä, sekä tuolista. Mittaa niistäkin jokainen sivu (huom. korkeutta ei tarvitse mitata). Kirjoita niistäkin mitat ylös.
Ota puhdas paperi ja valitse suhdeviivaimesta 1:20 kohta. Aseta suhdeviivain suoraan asentoon paperille. Mikäli yhden huoneesi seinän sivu on pituudeltaan esimerkiksi metri ja seitsemänkymmentä senttiä, katso mikä mitta suhdeviivaimessa vastaa mitattua pituutta ja vedä viiva siihen asti. Tee sama jokaisesta huoneesi sivusta, kunnes olet piirtänyt ne kaikki.
ohjeet: toptehtävät
No comments:
Post a Comment