Monday, December 14, 2020

Näyteikkuna ja pöytäesillepano

Näyteikkunan ja pöytäesillepanon tarkoitus on myynnin lisääminen. Tehtävänä on tehdä myymälän ja firman viesti ja liikeidea heti selväksi, erottua kilpailijoista ja kiinnittää huomiota. Nämä ovat yleensä esillä vuorokauden ympäri, etenkin näyteikkuna, mikä toimii liikkeen käyntikorttina ohikulkijoille. Näyteikkuna on valaistu avoin tila, taaten myös näkymän sisään myymälään tai herättää mielikuva. Näyteikkunan takaosa saattaa olla suljettu, tai avonainen myymälään: ensimmäinen antaa mahdollisuuden mielikuvitksellisiin esillepanoihin ja jälkimmäinen tarjoaa näköyhteyden myymälään.Sen ulkoasua yleensä muutetaan kampanjan tai ajankohtaisen teeman (juhlapyhät, väriviestintä) mukaan. Näyteikkunan pointti on napata huomiosi, siksi sen muuntelu on tarpeellista. Toimiva näyteikkuna toimii kehoituksen astua sisään myymälään.  Pöytäesillepanot ovat oivia mahdollisuuksia ristiinmyymiselle, mielikuvien ja mielihalujen herättelylle.

Ristiinmyymisessä on esillepanopöytä, jossa samanhenkisiä tuotteita eri tuoteryhmistä. Esimerkiksi kengistä saattaa olla esillä sandaaleja, paksupohjaisia tennareita ja iltatossuja, mutta kaikissa niissä on joku yhteneväinen detail. Yleensä myös tälläinen pöytä on luotu asiakas profiloimalla, eli millainen maku hänellä on, millaisia muita tuotteita hän mahdollisesti ostaisi. Näin hänelle annetaan ideoita ja mahdollisesti noutetaan keskiostoksen summaa. (lähde: makingavisualist)

Nykyään suuri osa viestinnästä on siirtynyt verkkoon, jolloin laadukkaat valokuvat esillepanoista tai yleisilmeestä ajavat samaa virkaa. 


AIDA

Sekä perinteisessä kivijalan visuaalisessa markkinoinnissa että verkkokaupan kaupallistamisessa käytetään niin kutsuttua AIDA mallia. Kaupallistamisen perimmäinen tarkoitus on palvella asiakasta ja poistaa ostamisen esteitä luomalla hyödyllistä sisältöä, viestejä, houkuttelua sekä kaupallisia esillepanoja, jotka johtavat asiakkaan ostamaan. AIDA kannattaakin pitää mielessään sivustoa rakennettaessa.

kuva: yanca



aida method
kuva: BSS


 Kultainen leikkaus

Kultainen leikkaus on lukujen suhde, jota noudattavat pituudet ja muodot koetaan usein esteettisesti miellyttävänä. Näin ollen kultaista leikkausta on käytetty paljon mm. taiteessa ja arkkitehtuurissa. Kultainen leikkaus on nähtävissä myös luonnossa monien kasvien rakenteissa, kuten lehtien välisen kulman suuruutena. Kultainen leikkaus liittyy läheisesti Fibonaccin lukuihin. Myös Fibonaccin lukuja löytyy luonnosta esimerkiksi männynkävyn tai ananaksen suomujen muodostamien spiraalien lukumääristä. Kultainen leikkaus ja Fibonaccin luvut ovat kiehtoneet matemaatikoita kautta aikojen. (lähde)




Sommitteluperiaatteet


Yleisiä rajauksia: Rajaa värien määrä: 3 kpl. Ryhmittele tiiviisti: kokonaisuus ikkunan vasempaan reunaan, oikealle tyhjää tilaa. Optinen keskipiste on katsojan silmien korkeudella, keskellä ikkunaa, paikka johon katse ensimmäisenä kiinnittyy.

  • Symmetrinen ryhmittely: asettelu muodostaa peilikuvat keskiakselin molemmille puolille. Jäykkä ja staattinen, ei liikettä. Tasapaino syntyy symmetrian avulla - lopputulos rauhoittava ja juhlallinen.
  • Epäsymmetrinen ryhmittely: vapaa, panoittuu tilan toiseen reunaan, dynaaminen, mielenkiintoinen, jännitteitä, kiinnostava.
  • Kolmio sommittelussa: mielenkiintoinen kokonaisuus, diagonaalinen linja, ohjaa katsetta, tiivis kokonaisuus.
  • Kolmiosommittelu: korokkeet pyramidin muotoon.
  • Toistoryhmittely: vaakalinjaan, pystylinjaan, limittäin asettelu.
  • Pariton määrä: mielenkiintoinen ryhmittely, keventää kokonaisvaikutelmaa.
  • Suorat linjat: tuovat tuotteen esille, tekevät kokonaisuudesta selkeän ja helposti hahmotettavan.
  • Rytmi: ryhmät sijoitetaan lähelle toisiaan, etäisyyksiä vaihtelemalla sommittelu
  • Tyhjä tila: jätä reunoille riittävästi tyhjää tilaa - tuote nousee selkeästi esille. (lähde)


Horisontaali <-> Vertikaali

Diagonaali ja Katseenvangitsija

Pop-taide

 

POP-TAIDE


Pop-taide oli visuaalinen taidesuuntaus, jolle oli luonteenomaista sodanjälkeisten vuosikymmenten optimisti ja kulutuksen kasvaminen 1950- ja 1960-luvuilla. Pop-taide kehittyi samaan aikaan popmusiikin ja nuorisokulttuurin maailmanlaajuisen nousun kanssa, näiden ruumiillistumana toimivat etenkin Elvis Presley ja Beatles. Pop-taide oli röyhkeää, nuorekasta ja hauskaa, ja se nähtiin uhkana vakiintuneelle taiteelle. Pop-taiteeseen kuuluin erilaisia maalaus- ja kuvanveistotyylejä useista eri maista, mutta niille kaikille oli yhteistä kiinnostus massamediaan, massatuotantoon ja massakulttuuriin.


pop art Andy Warhol
Kuva: katjaope


 Jotkin nuoret brittiläiset taiteilijat, jotka kasvoivat 1950-luvulla sodan jälkeisen niukkuuden ja säännöstelyn aikana, katselivat amerikkalaista populaarikulttuuria ja kulutusta ylistävää elämäntyyliä esittelevää houkuttelevaa kuvastoa romantisoivan ironisesti ja hieman kateellisesti. He näkivät Yhdysvallat vapauden maana. Vapaana luokkayhteiskunnan vanhoillisista käytännöistä, joiden he kokivat tukahduttavan haaveilemansa tyylisen kulttuurin, joka olisi suvaitsevampi ja nuorekkaampi kulttuuri, johon kuului massamedian ja massatuotannon tuoma sosiaalinen vaikutus.


Poptaiteessa taiteilijat hankkivat aiheensa mm. sarjakuvista, kuvalehdistä, mainoksista, pakkauksista, viihteestä, elokuvista, popmusiikista, radiosta ja televisiosta. Ylipäänsä aiheena oli massakulttuuri ja myöhemmin koko amerikkalainen elämänmuoto. Poptaide oli myös selkeästi yhteiskuntakriittistä, poliittista ja ajankohtaisia aiheita kommentoivaa. 

Poptaide käytti teoksissaan mainoksista ja sarjakuvista tuttua ilmaisua: esittävyys, realistisuus, viivan ja rakenteen voimakas selkeys sekä kirkkaat värit. Taiteilijat käyttivät paljon silkkipainoa ja kollaasitekniikkaa. 


wikipedia




Jos pop-taide pitää henkilöidä yhteen taiteilijaan, hän on Andy Warhol. Warhol työskenteli aiemmin kaupallisena taiteilijana, ja hänen aiheensa juonsivat juurensa massakulttuuriin, mainoksiin, sarjakuviin, sanomalehtiin, televisioon ja elokuviin. Warhol taltioi amerikkalaisen populaarikulttuurin hengen ja nosti sen kuvamaailman museotaiteen asemaan. Hän käytti toisen käden kuvia julkkiksista ja kulutustuotteista, joissa hän näki luontaista banaaliutta, mikä teki niistä kiinnostavampia.






Suomalaisista poptaiteilijoista voidaan mainita Harro KoskinenHänen 60-luvulla tekemänsä populaarikulttuurin kuvastoa hyödyntäneet teoksensa ja teossarjansa herättivät aikanaan kovaa keskustelua. Koskinen esimerkiksi sai jumalanpilkkatuomion teoksestaan "Sikamessias". Kuva alempana sikatuotano-sarjassa. 



Kestävä kehitys

Kestävä kehitys



Kestävä kehitys on kehitystä, joka tyydyttää nykyisen yhteiskunnan tarpeet tekemättä myönnytyksiä tulevien sukupolvien kustannuksella. Tärkeitä huomioon otettavia tekijöitä ovat luonnonvarojen riittävyys ja köyhyys. Se on maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa jatkuvaa ja ohjattua yhteiskunnallista muutosta, jonka päämääränä on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet. Tämä tarkoittaa myös, että ympäristö, ihminen ja talous otetaan tasavertaisesti huomioon päätöksenteossa ja toiminnassa.


kestävä kehitys
kuva: hyria






Elinkaariajattelu

Elinkaariajattelu antaa kokonaisvaltaisen kuvan siitä, mitä kaikkea yhden tavaran tai palvelun tuottaminen pitää sisällään jo ennen kuin sen ostaa itselleen. Se pyrkii hahmottamaan tuotteen koko elinkaarta ja tuotteen/tuotteiden valmistuksessa sitoutuneita raaka-aineita ja energiaa
kiertotalous
kuva: sitra


Kiertotalous

Kiertotaloudessa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan hyödynnetään käytössä olevien tuotteiden ja materiaalien arvoa mahdollisimman pitkään. Kulutus perustuu omistamisen sijaan palveluiden käyttämiseen. Kiertotalous pyrkii maksimoimaan tuotteiden, komponenttien ja materiaalien sekä niihin sitoutuneen arvon kiertoa taloudessa mahdollisimman pitkään. Kiertotaloudessa tuotanto ja kulutus synnyttävät mahdollisimman vähän hukkaa ja jätettä. Kiertotalouden suurin arvopotentiaali ei ole materiaalivirroissa tai jätteessä. Niitä arvokkaampia hyödyntämistapoja ovat muun muassa laitteiden huoltouudelleenkäyttö ja uudelleenvalmistus. Lähtökohtana tulisikin olla arvon mahdollisimman tehokas kierto ja jätteen synnyn ehkäisy, ei siis jätteen määrällisesti mahdollisimman suuri hyödyntäminen raaka-aineena tai energiana.

Hiilijalanjälki

Hiilijalanjälki tarkoittaa jonkin tuotteen, toiminnan tai palvelun aiheuttamaa ilmastokuormaa eli sitä, kuinka paljon kasvihuonekaasuja tuotteen tai toiminnan elinkaaren aikana syntyy. Toisinaan hiilijalanjäljellä viitataan kasvihuonekaasujen kokonaispäästöjen sijaan pelkkiin hiilidioksidipäästöihin.      Hiilineutraalius tarkoittaa, että hiilidioksidipäästöjä tuotetaan korkeintaan sen verran kuin niitä voidaan sitoa ilmakehästä hiilinieluihin. Nollapäästöjen saavuttamiseksi kaikki maailman kasvihuonekaasupäästöt on siis kyettävä ottamaan talteen.
Tavoitteena onkin hiilineutraali kiertotalous, eli nettopäästötön talousjärjestelmä, joka on sopeutunut maapallon kantokykyyn.

agenda2030


Minulle 7 tärkeimpää kohtaa ovat 1,2,3,4,5,8 ja 13.
Pyrin toteuttamaan näitä kaikissa elämäni osa-alueilla vastuullisilla valinnoilla. En tue (ainakaan tietoisesti) palveluja, jotka vahingoittavat näitä arvoja, välittömästi tai välillisesti. Pyrin kuluttamaan niin, etten jonkun toisen kustannuksella itse saa kustannustehokkainta tuotetta, etua tai palvelua. Maksaja on joko maapallo tai toinen henkilö. Muutos alkaa lautaselta, siitä mitä puet ja mitä ostat. Pitkien suihkujen syyllistämisestä on siirryttävä osoittelemaan oikeita kelmejä: isoja yhtiöitä. Kuluttajana voit vaikuttaa valinnoillasi.

Työpaikalla tämä näkyy jo itse konseptissa: onhan kyseessä secondhand.  "Liikeidea syntyi rakkaudesta muotiin ja kierrättämiseen. Yrityksemme ylpeydenaihe on uniikki palvelumme, jossa jokaisella on mahdollisuus ohjata myyntituottonsa tai osan siitä valitsemaansa hyväntekeväisyyskohteeseen. Tämän päivän kertakäyttökulttuuri on täyttänyt kaappimme ja komeromme ja niiden keventämiseksi haluamme tarjota ratkaisun."

kestävä kehitys korona

Korona-aikana jokaisen hiilijalanjälki on varmasti pienentynyt huimasti. Tilanne ei kuitenkaan vastaa täysin todellisuutta. 
Tavoitteeni: