Saturday, April 10, 2021

Onnistu työnhaussa

  Google Garage

Onnistu työnhaussa

Kohti unelmatyötäsi!


onnistu työnhaussa


Ensimmäiset vaiheet uuden työn etsinnässä

Tunne omat taitosi, jotta voit kertoa tarinasi.
Mieti, mitä haluat unelmatyöltäsi? Mikä on sinulle tärkeätä? Mitkä olisivat sellaiset viisi asiaa, jota toivoisit työpaikaltasi? Pidätkö esim muiden auttamisesta? Vai kenties kiehtovatko numerot sinua? Tämä auttaa määrittelemään millainen yritys olisi sinulle sopiva. Persoonallisuustestit ja lähimmäistesi haastattelut voivat auttaa sinua syventämään itsetuntemustasi ja kartoittamaan vahvuuksiasi.
Näin myös itsensä brändääminen helpottuu. 

Kirjaa ylös akateemiset saavutuksesi ja muut mitattavat taitosi. Miten sinusta olisi hyötyä yritykselle? Tässä kohtaa itsetuntemuksesi korostuu: voit tuoda esiin yhteistyötaitosi ja roolisi ryhmässä. Listatessasi ominaisuuksia, tuo esiin myös kohtaamisia haasteita (huom työelämässä), ja miten olet niistä selvinnyt. 
Koosta tarinasi työnantajalle selkeään, innostavaan ja kiinnostavaan sävyyn. Nämä kaikki vastaavat työnantajan kysymykseen "kerro itsestäsi" oleellisesti ja mielenkiintoisesti. 

Eli mieti
  1. Miksi haluat töihin
  2. Motivaatiosi
  3. Miksi olisit paras tehtävään

Muista myös:
  • avainsanat -korosta ammatillisia saavutuksiasi relevanttejen avainsanojen avulla
  • numerot - lisää numeroita ankkuroimaan tarinaasi (kolmen vuoden kokemus web-suunnittelusta)

man thinking
kuva täältä



Hae töitä viimeisen päälle harkituilla CV:illä ja saatekirjeillä

Tässä osiossa opit miten kirjoittaa CV, saatekirje ja mikä on LinkedIn.

Cv:n ulkonäölle ei ole virallisia määritelmiä, mutta siinä tulisi ainakin tulla ilmi nimesi ja ajankohtaiset yhteystietosi. Siinä tulee olla vain oleellisimmat ja  uusimmat tiedot.  Pidä Cv ajantasalla
  • yhteenveto, jossa kerrotaan lyhyesti, kuka olet ja mitä tarjoat. 
  • työkokemuksesi, mukaan lukien yritysten nimet, työnimikkeet ja alkamis- ja päättymispäivät. 
  • yhteenveto relevanteista rooleista ja saavutuksista 
  • Plussaa ovat haettavaan työnkuvaan relevantit tiedot tutkinnoista, sertifikaateista tai tenteistä sekä niiden päivämääristä ja arvosanoista
  • Tallenna CV pdf muotoon
Räätälöi CV jokaista hakemaasi työpaikkaa varten, jotta se jäisi työnantajan mieleen, sillä he käyvät läpi useita kymmeniä hakemuksia!

Miten kirjoittaa hyvä CV?
  • Pidä se selkeänä ja ytimekkäänä
  • Sijoita tärkeimmät ja uusimmat tiedot alkuun
  • Tarkista kieliasu ja oikeinkirjoitus
  • Vältä liikoja muotoiluja, kuten lihavointia, kursivointia tai alleviivausta. 
  • Älä käytä ammattikieltä, kuten lyhenteitä tai erikoistermejä, jota työnantaja ei välttämättä ymmärrä




Haettavasta työpaikasta riippuen kannattaa myös luoda LinkedIn-profiili tai oma verkkosivusto.
LinkedIn  on  hyvä paikka näkyvyydelle ja alan ammattilaisiin verkostoitumisessa. 



 



Millainen on hyvä LinkedIn-profiili?

  • Pidä otsikko selkeänä ja yksinkertaisena
  • Lisää yhteenvetoon tietoja menneistä, nykyisistä ja tulevista tavoitteista. 
  • Hyödynnä aiempien työnantajien tai kollegoidesi antamia suosituksia ja julkaise ne profiilissasi.
  • Kun kerrot aiemmista töistäsi, painota taitoja, jotka liittyvät hakemaasi työhön, ja näytä, että sinulla on relevanttia kokemusta.
  • Muista pitää profiilisi ajan tasalla. Se kertoo, että olet järjestelmällinen ja innostunut työntekijä.
  • Varmista lopuksi, että profiilisi on julkinen, ja räätälöi URL-osoitteesi.

Saatekirje
Saatekirje antaa lisäväriä hakemuksellesi ja sisältää yhteenvedon sinusta työnhakijana. Saatekirje muodostaa sinusta ensivaikutelman. Kannattaakin selvittää, kuka tekee työntekijänvalintaa koskevat päätökset, jotta voit puhutella häntä suoraan: Näin vältät "hyvä vastaanottaja"-tervehdykset. Näin lukija kokee kirjeen henkilökohtaisempana.

  • Pidä saatekirje lyhyenä ja ammattimaisena.
  • Älä vain toistele CV:n tietoja.
  • Kerro kolmella tai neljällä kappaleella, miksi juuri sinä olet oikea valinta tehtävään
  • Erittele henkilökohtaisia syitä ja ilmaise, miksi mielestäsi sovit tähän rooliin. 
  • Älä kuitenkaan keskity liiaksi itseesi: Pidä huomio yrityksessä ja siinä, kuinka olisit heille hyödyksi.
  • Päätä kirje selkeään mielikuvaan tulevasta, kuten "odotan innolla yhteydenottoanne". 
  • Muista oikoluku

Jos lähetät saatekirjeen postitse, allekirjoita se henkilökohtaisesti. Lähettäessä CV:tä ja saatekirjettä sähköpostilla pidä otsikon aihe selkeänä, kuten "Työhakemus – Tehtävä – Oma nimi". Lisää myös työn mahdollinen viitenumero.

Brändää itsesi

Tarkoituksena on erottua muista työnhakijoista, näyttäytymällä ainutlaatuisena ja aitona: tämä on tärkeää kasvokkain tavatessa, paperilla ja etenkin verkossa.  Brändi tarkoittaa niitä arvostettavia luonteenpiirteitä, arvoja, vahvuuksia ja intohimon kohteita, joista sinut tunnetaan. Se on vaikutelma, joka sinusta syntyy muille tekojesi perusteella. Vahva henkilöbrändi on huolellisesti suunniteltu ja aito, ja se auttaa sinua tuomaan esiin vahvuutesi. Aidon ja johdonmukaisen brändin välittäminen auttaa erottumaan nykyajan työmarkkinoilla. 

Työnantajat välittävät yhä suuremmissa määrin tutkimusten mukaan myös työntekijöidensä sosiaalisen median prensenssistä. Sitä käytetään myös rekryvälileenä.

Miten voit sitten vaikuttaa brändiisi?
Poista kaikki mainettasi haittaavat linkit googletuloksista, esimerkiksi tämän ohjelman avulla. Kun tämä vaihe on tehty, voit alkaa tietoisesti rakentamaan verkkonäkyvyyttäsi henkilöbrändisi silmälläpitäen. Valitse somekanavasi huolella, jotta tulet varmasti huomatuksi. Sivuston ansiosta nimesi voi nousta hakutuloksissa. Mieti, miten tuot esiin parhaat puolesi, jotta teet vaikutuksen rekrytoijiin. Selvitä lisäksi, minkä kanavien kautta tulet parhaiten huomatuksi verkossa.

  • Mieti mielenkiinnonkohteistasi sellaiset, joiden asiantuntemusta haluat korostaa? Valitse näistä max kolme, joihin keskityt.
  • Mieti näihin sopivat sivustot ja sosiaalisen median palvelut. Esimerkiksi: haluat vaikuttajaksi ruoanlaiton alalla, tällöin tavoitat yleisösi visuaalisilta alustoilta: Instagramista ja Pinterestistä vrt jos haluat tuoda esiin työkokemuksesi IT-alalla, keskity LinkedIn-profiilisi kehittämiseen. 
  • Jaa sivuillasi sisältöä, joka liittyy alaan ja kiinnostaa muita jäseniä.
  • Sosiaalisen median tilien lisäksi voit luoda oman verkkosivuston, joka lisää näkyvyyttäsi.
  • Jaa sisältöä tasaisesti










Tee työnhausta järjestelmällistä

Miten organisoidaan työnhaku?  Listan tavoitteena on säästää aikaa ja löytää sinulle sopivin työ

  1. Mieti millaista työtä etsit, jotta kohdistat hakusi oikein
  2. Valitse kolme sopivinta toimialaa ja näistä kiinnostavimmat yritykset
  3. Ota käyttöön Google-ilmoitukset, niin pysyt ajan tasalla valitsemistasi aloista ja yrityksistä.  Huomaat ehkä uusia työmahdollisuuksia ja annat itsestäsi pätevän kuvan, kun osaat kertoa työhaastatteluissa alan viimeaikaisesta kehityksestä.
  4. Etsi työnhakusivustoja hakukoneiden avulla, keskity näistä kolmeen joihin keskityt.
  5. Verkostoidu: yli puolet työpaikoista täytetään suhteiden kautta. Osallistu alan konferensseihin ja kun tutustut uuteen ihmiseen, lisää hänet heti LinkedIn-verkostoosi, kun tapaaminen on molemmilla vielä tuoreessa muistissa. Se on hyvä tapa pitää keskustelua yllä.  Voit myös hakea  relevantteja LinkedIn-ryhmiä ja osallistua näiden ryhmien keskusteluihin hyödyllisillä kommenteilla
  6. Seuraa yrityksiä sosiaalisessa mediassa: LinkedIn on tässä kaikkein tehokkain
  7. Pidä esimerkiksi Exel-taulukkoa tai Google Sheetsiä hakemistasi työpaikoista ja pidä tämä lista ajan tasalla.  Listassa voisi näkyä yrityksen nimi, yhteystiedot, milloin hait työtä, milloin sinun täytyy tarkastaa hakutilanne ja mikä tilanne on tällä hetkellä: meneillään, odottaa vastausta..  Samaa listaa voit pitää myös kontakteistasi: nimi, yhteystiedot, tutustumistapa ja tarvitseeko sinun ottaa heihin yhteyttä jonkun asian tiimoilta.


Valmistaudu työhaastatteluun

Hyvin valmistautuneena jännitys ei ota valtaa ja voit olla rento, antaen sinusta hyvän ensivaikutelman. Viestinnästämme 70% on nonverbaalista, eli eleitä, joten katso silmiin, hymyile, istu suorassa ja kirjoita tarvittaessa muistiinpanoja. Älä risti käsivarsia rinnan päälle, sillä se voi vaikuttaa torjuvalta.Tähän on helpompi keskittyä, jos olet valmistautunut hyvin. Mene paikalle ajoissa, jotta ehdit rauhoittua. Tärkeintä on, että noudatat alla olevaa ohjenuoraa, ja teet harjoitukset etukäteen.

Mutta miten valmistaudut työhaastatteluun ? 

  1. Etsi tietoa yrityksestä ja työpaikasta, johon haet. Selvitä työtehtävät ja taitovaatimukset sekä se, mikä tekee sinusta parhaan ehdokkaan. Haastattelussa sinun on osattava kertoa, mitä lisäarvoa tuot yritykselle. Kerro myös esimerkkejä, miten voit vastata yrityksen tarpeisiin.
  2. Selvitä etukäteen, kuka sinua haastattelee. Suunnittele lähestymistapasi sen mukaan: henkilöstöpäällikkö etsii usein erilaisia taitoja kuin osastonjohtaja. 
  3. Ennakoi, mitä sinulta mahdollisesti kysytään : muutamia yleisimpiä haastattelukysymyksiä ovat; Kerro itsestäsi! Mitkä ovat vahvuutesi? Mitä heikkouksia sinulla on? Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua? Miksi haluat meille töihin?  Älä anna vastauksissasi ratkaisua oikopäätä, vaan selitä koko ajatusprosessi esimerkiksi perustella kantasi kokemuksesi ja esimerkkien avulla. Suunnittele vastauksesi etukäteen ja harjoittele sanomaan ne ääneen. Tämä vaikuttaa itsevarmuuteesi!
  4. Valmistaudu kysymään jotain haastattelijalta. Näin saat lisätietoa haettavasta työstä, mutta osoitat myös rekrytoijille, että olet kiinnostunut ja motivoitunut. Haastattelijat pitävät eniten hakijoista, jotka ajattelevat selkeästi paineen alla ja pyytävät tarvittaessa lisätietoa!
Haastattelun jälkeen lähetä kiitos-viesti haastattelijalle. Tämä on viimeinen mahdollisuutesi osoittaa ammattimaisuutesi ja vaikuttaa mielikuvaan sinusta. Päätä viesti positiiviseesti, kuten "jään odottamaan vastaustasi".


No comments:

Post a Comment