Google Garage
Yleisölle puhuminen ei ole myötäsyntyinen taito, vaan sitä täytyy harjoitella. Voit oppia sitä määrittelemällä puheen tavoitteet, järjestämällä sisällön ja opettelemalla kehonkielen. Puhe lisäksi räätälöidään yleisölleen sopivaksi. Nämä kaikkia auttavat sinua kehittymään julkisena puhujana
Sisäisen puhujan löytäminen
Tutkimusten mukaan monen ihmisen suurimpia pelkoja on julkinen puhuminen, jopa koulutetut näyttelijät tuntevat jännitystä sitä tehdessään. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että hermojaan voi kontrolloida. Hyvä valmistelu auttaa tässä. Voit suhtautua puheesi kuin olisit näyttelijä, joka vetää roolin. Roolihahmosi voi olla karismaattinen ja rohkea, vaikka et olisikaan sitä oikeassa elämässä.
Miten valmistaudun puheen pitämiseen?
- Valmistele puheesi etukäteen
- Lämmittele äänihuulesi
- Rentouta kehosi
- Ajattele positiivisesti
Näiden vinkkejen avulla esityksesi on ytimekäs, koska sinun ei tarvitse hukata kapasiteettiasi tuntemattoman pelkäämiseen. Olet silloin vähemmän hermostunut, eli itsevarmempi. Valmistautuneena voit keskittyä kysymyksiin 'mitä', 'milloin' ja 'miksi'. Näin saat yleisön kiinnostuksen pysymään yllä.
kuva täältä |
Puheen tavoitteen määrittäminen
Valmistellasi esiintymistäsi, mieti kuka pyysi sinua pitämään puheen ja mikä on teidän suhteenne (tuttava vai esimies). Seuraaviin kysymyksiin vastaaminen auttaa tekemään selkeän suunnitelman ja rungon puheellesi, sekä mukauttamaan sitä yleisöllesi sopivaksi:
Kuka:
Kohderyhmäsi. Määrittele kenelle puhut. Yleisösi koko ja heidän asiantuntijuutensa aiheesta vaikuttavat merkittävästi tapaasi esittää asia. Puheen pitäminen 200 alan ammattilais-yritysjohtajalle on eri kuin 5 tuttavalle.
Miten:
Pidetäänkö puhe etänä, verkossa vai kasvokkain? Nauhoitetaanko se? Tämä kaikki vaikuttaa myös fyysisiin elementteihin, kuten onko sinulla käsissäsi muistilappuja, onko sinulla mikrofoni, ja jos on, millainen? Käytätkö projektoria, dioja, kaukosäädintä?
Milloin:
Ajankohta ja esityksen pituus, eli milloin esitys on ja kuinka pitkä se on kestoltaan. Nämä vaikuttavat valmisteluun käytettävään aikaan.
Mitä:
Mitä aiheesi käsittelee tarkalleen. Pidä aihe aina mielessäsi, jottet ajaudu sivupoluille.
Miksi:
Sinun tulee tietää, miksi juuri sinä olet pitämässä puhetta. Pyydettiinkö sinut pitämään sitä ammattiosaamisesi vai karismasi vuoksi? Onko tarkoitus välittää tietoa, opettaa tai inspiroida yleisöä?
Kokeile: Tässä yksi tapa päästä alkuun: Luo kaksi saraketta: Ennen ja Jälkeen. Ennen-sarakkeen alle voit kirjoittaa kaiken, minkä uskot yleisön tietävän ennen esitystä. Kirjoita sitten Jälkeen-kohtaan kaikki, mitä yleisön tulisi tietää puheesi jälkeen. Tämän jälkeen yhdistä Ennen- ja Jälkeen-sarakkeet luomalla niiden väliin uusi sarake. Tämän sisältö on myös esityksesi sisältö.
Kehonkieli
Pidä mielessä nämä helpot kehonkieltäsi piristävät tekniikat:
- tasapainoinen asento
- seiso hieman lantiota leveämmässä asennossa
- pidä jalat joustavina, katso ettei polvesi lukkiudu
- suora ryhti : kuvittele että lanka vetäisi sinua ylöspäin
- tue puhettasi hallituin liikkein ja käsielein
- katsekontakti
- hymyile luonnollisesti
Mahdollisuuksien mukaan voit kävellä lavalla päämäärätietoisesti, esimerkiksi lavan päästä päähän. Näin voit korostaa puheen siirtymävaiheita, ja aiheen vaihtuessa kävelet takaisin alkupisteeseen. Tämä antaa myös perspektiiviä ja saat tilaisuuden hengähtää. Yleisölle siirtymäkohdat helpottavat seuraamaan jutun punaista lankaa.
Havainnollista käsieleillä "ensiksi, toiseksi, kolmanneksi" -listoja tai ota yleisö mukaan näin. Pidä kämmenet ylöspäin käännettyinä ja kohti yleisöä. Eleiden tulee olla täysiä kaaria, ei suljettuja (näin vältät käsien pitämisen ristissä). Pidä kädet, kuten jalkasikin, joustavina, irti kehostasi parin sentin päässä. Varmista myös, etteivät kädet peitä kasvojasi liikkuessasi. Liikkeidesi tulee olla selkeitä, mutta ei liioiteltuja.
Katsekontaktilla voit hallita yleisöä. Hyvä vinkki tähän on W-tyyli: . Katso yhtä ihmistä pari sekuntia, vaihda kohdetta ja toista, kunnes saavut yleisön reunaan. Pyyhkäise sitten yleisö toiseen suuntaan. Voit myös vaihtaa W:n suuntaa. Näin et päädy tuijottamaan ketään tiettyä liian pitkään
Kaiken kruunaa tietenkin hymy! Luonnollinen, silmiin uloittuva hymy näyttää yleisölle, että nautit olostasi
Maneerit kuriin
Tule tietoiseksi maneereistasi: Nimittäin se miten sanotaan, merkitsee melkein yhtä paljon kuin mitä sanotaan. Äänenpainosi ja yhdessä maneerejesi kanssa voi täysin muuttaa yleisösi käsityksen esityksesi sisällöstä.
Maneerit ovat asioita, joita toistat puhuessasi, huomaamatta sitä itse. Ne voivat olla tietynlaisia hengähdyksiä, yskähdyksiä, täyteääniä (öö, emm) ja täytesanoja: kuten tota, siis, sitten, kun, tavallaan..
Miten sitten siivota maneerit puheesta?
- Jos maneerisi ovat sanoja, etsi niille synonyymeja. Käytä näitä synonyymejä puheessasi.
- Jos maneerit ovat ääniä, korvaa ne tauoilla tai hengityksillä.
Maneereihinkin auttaa erityisesti hyvä valmistautuminen. Etukäteen valmistautuminen vähentää stressiä epävarmuutta ja helpottaa improvisointia tilanteessa.
Ammattimaisen esityksen pitäminen
Muuta suhtautumistasi stressiin : suhtaudu luonnolliseen stressiin kannattavana, energiaa antavana voimana, joka auttaa sinua hallitsemaan yleisösi.
Rentoudu fyysisesti, sillä keho on esityksesi väline. Lämmittely ja tunnelmaan virittäytyminen on tärkeää:
- Ole yksin pari minuuttia ennen esitystä.
- Venyttele lihaksia
- Lämmittele äänihuulet.
- Muista nesteytys; juo vettä ennen aloitusta. Suun kuivuus vaikuttaa puheesi ymmärrettävyyteen
No comments:
Post a Comment