Wednesday, November 25, 2020

Asiakaspalvelu - ketjumyymälä

 

Asiakaspalvelu ketjumyymälässä

Asiakaspalvelu ketjumyymälässä on tarkkaan harkittu kokonaisuus. Myyjät on koulutettuja materiaalitietouteen, sekä heille järjestetään trendi- ja myyntikoulutusta. Myyntikoulutuksissa näytetään dataa asiakaskohtaamisesta, sekä opetetaan esimerkkilauseita käytettäviksi asiakaskohtaamissa. Myyjä edustaa myymälää ja firmaa ja puhuu näiden arvojen mukaisesti. Hän on hymyilevä, helposti lähestyttävä ja avulias. Hän on kiinnostunut asiakkaasta ja lukee tämän tarpeita. Hänen täytyy kuunnella asiakasta, jotta voi palvella (=myydä) mahdollisimman hyvin.


Kolmiportainen asiakaskohtaaminen

Moikkaus- uudelleenkontaktointi - kaupan klousaus. Myymälän takahuoneessa lukee muistilista tämän toteuttamisesta. Myyjän pitää siis toimia tämän periaatteen mukaan mieluusti aivan jokaisen asiakkaan kohdalla. Myyjä on epäonnistunut, jos kohtaa asiakkaan ensimmäisen kerran vasta kassalla.

Moikkaus 

Moikkaus mahdollisimman luonnollisesti, ota katsekontakti. Tämä toimii myös ilmaisena varkaiden skannauksena: mahdollisesti pahat aikaisessa ollut henkilö tietää tulleensa nähdyksi ja potentiaalinen asiakas huomioiduksi. Pidä kehonkieli avoimena, ei mielellään käsiä puuskassa, keho osoittamaan asiakasta kohti

Tässä kohtaa myös profiloit asiakkaan ja tulkitset hänen kehonkieltään. Tästä tulkinnasta riippuu miten lähdet tekemään seuraavaa vaihetta.

Uudelleenkontaktointi

Tässä vaiheessa lähestyt asiakas uudestaan. Voit kysyä onko hän etsimässä jotain tiettyä, voitko auttaa etsimään yms. Valitset puhetapasi ja elekielesi tilanteeseen riippuen kenelle/millaiselle ihmiselle puhut. Joihinkin asiakkaisiin tehoaa tuttavallinen ja rento puhetyyli, joitakin teitittelet ja palvelet vanhankansan malliin. Suomalaista ei saa ahdistaa  nurkkaan, hänelle täytyy antaa vapaus kierrellä ja katsella, mutta esim monet turistit taas toivovat myyjältä huomiota ja tuotteiden esittelyä. 

Tässä kohtaa alkaa ns lattialla myynti, eli olet asiakkaan kanssa liikkeen eri osissa ja vaivihkaa esittelet useampia vaihtoehtoja. Voit mainita tuotteiden hoidosta. Myös uusien trendien ja fokuksen maininta on suotavaa. Lisämyynti* on tehokkainta jo lattialla tehdessä, ei vasta kassalla tuputtaessa. Kannattaa herätellä asiakkaan mielikuvia itsestään käyttämässä tuotetta.


"sinä et ole vastuussa asiakkaan lompakosta" eli tarjoa rohkeasti useampaa. Aikuisella ihmisellä on itsemääräämisoikeus, ja sinun tehtäväsi on esitellä heille vaihtoehtoja.

Klousaus

Asiakasta ei pidä vain jututtaa, vaan jossain vaiheessa sinun täytyy ottaa ohjat käsiin ja ohjata hänet kassalle maksamaan, eli klousata myyntitilanne. Tämän täytyy kuitenkin tapahtua niin, että asiakas itse tekee ostopäätöksen ja hänelle tulee tunne, että hän on vastuussa päätöksestä.  Siksi ikäänkuin vahvistat tässä tilanteessa asiakkaan aikaisemmin sanomaa, toistelet hänen etsimänsä asian kriteereitä, miten ne yhdistyvät juuri tässä tuotteessa. 

Esim. asiakas on sanonut aikasemmin: etsin sellaista joka sopisi useampaan tilanteeseen, istuisi hyvin, kävisi monen kanssa, pitkäikäinen. Klousaustilanteessa sinä sitten toistat nämä argumentit hänelle vahvistuksina: "tämä on kyllä sellainen joka sopii useampaan tilanteeseen, istuu hyvin, käy monen kanssa (tässä kohtaa voit ehdottaa vaateyhdistelmiä eli luoda mielikuvia asiakkaasta itselleen häntä käyttämässä tuotettanne) ja sellanen joka sopii useampaan tilanteeseen..Ja oikein hoidettuna pitkäikäinen!" Tässä kohtaa voit vielä lisämyydä tuotteelle hoitotuotteita kertomalla miten tuote pidetään pitkäikäisenä.

Klousaus voi olla myös kyllä-ja-ei-kysymysten välttämistä. Et siis kysy ottaako asiasta tätä kyseistä tuotetta, vaan kysyt kumman värisenä se tulee.


Ja kirsikkana! Ostopäätöstä kehutaan kassalla: tosi hyvä valinta, tämä sopii sulle tosi hyvin!  Tällöin asiakas saa hyvän mielen = näin positiivisesti vahvistetaan ostokokemusta, kuin Pavlovin koiria, ja asiakas yhdistää hyvänmielen ostamiseen liikkeestänne. 


*Lisämyynti

Lisämyynti — hyvää asiakaspalvelua?
Lisämyynnin avulla myyjän pystyy kasvattamaan yrityksen myyntiä ja toisaalta palvella asiakasta paremmin. Myyjän aktiivisuus myyntitilanteessa antaa asiakkaalle kokemuksen, että myyjä tekee enemmän kuin pyydetään. Lisämyynnin onnistuminen perustuukin myyjän hyvään asenteeseen ja tilannetajuun. Hyvä myyjä saa asiakkaan pitämään lisäostostaan omana ideanaan, jolloin asiakkaalle jää positiivinen mielikuva. Toisaalta hyvä myyjä myös osaa lopettaa heti, jos myynti aiheuttaa asiakkaassa negatiivisia tunteita. Tuputtaminen on myyjän pahin virhe: painostaminen voi johtaa sekä myyntitilanteen mutta myös asiakassuhteen päättymiseen.

lisämyyntitilanteet

Lisä- ja kassamyynti ei siis ole tuputtamista, vaan ennemmin hyvää tilannetajua vaativaa asiakaspalvelua. Onkin oleellista, ettei myyjä myy väkisin, koska silloin asiakkaan ostohalu vaihtuu ”tältä myyjältä en kyllä osta mitään” -ajatteluun. Toisaalta painostava myyntitapahtuma voi myös päättyä siihen, että asiakas ostaa, mutta usein oston taustalla on vain halu päästä nopeasti tilanteesta pois. Tällaisesta asiakaskohtaamisessa ei kuitenkaan synny asiakassuhdetta: asiakas ei todennäköisesti palaa enää kyseiseen liikkeeseen. Lisämyynti pitää tehdä niin, että asiakas arvostaa myyjän tekemiä ehdotuksia ja parhaimmassa tapauksessa jopa innostuu niistä. Jos asiakas sanoo, ettei hän aio ostaa, lopeta myyminen.
Aktiivisen palveluasenteella lisämyynti ei välttämättä edes vaadi suurempia toimenpiteitä: riittää, että jokaiselle asiakkaalle tarjotaan ostoa ja sesonkia tukevia tuotetta tai -palveluita.


Teksti: Vauhtiamyyntiin


 Lisämyynti tapahtuu siis hyvän asiakapalvelun (ja greenwashingin) avulla: asiakkaalle tarjotaan tuotteen ylläpitoa ylläpitäviä hoitotuotteita.




Myymälän layout

 Myymälän layout

Pohja, kuinka kalusteet asettuvat tilaan. Myymäläsuunnittlelussa on otettava tämä huomioon, miten layot vaikuttaa asiakkaan liikkumiseen myymälässä.


Asiakaskierto

Asiakaskierto on reitti, jota asiakkaat pääsääntöisesti kulkevat. Miten haluamme asiakkaiden viettävän myymälässä aikaa? Sen täytyy olla asiakkaalle selkeä, miellyttävä ja loogisesti etenevä. Hyvä layout on helppokulkuinen ja asiakas löytää helposti etsimänsä tuotteet. Myymälätilan jokainen neliö tulisi olla tehokkaassa käytössä, mittaamalla kylmät ja kuumat alueet tulet tietoisemmaksi myyvimmistä alueista, joille voit laittaa parhaiden katteiden omaavat tuotteet. 
Voit visualistina vaikuttaa kiertoon kalusteilla, opasteilla ja myyntiesittelyillä.





Pohjapiirros eli layout


Tyypillisimmät layout mallit ovat
  • grid
  • loop (racetrack)
  • free flow 
  • forced-path
  • spine

Käytävien leveydet: pääkäytävä 180-250 cm, palvelupisteiden ja kassan ympärillä 200-300cm, shoppien ja hyllyjen välissä 100-150cm ja hätäpoistumistie 120cm



GRID

Tässä hyvä blogi  aiheesta


GRID LAYOUT 

Supermarketit, prismat yms. Ekonomisia, sillä jokainen kulma otettu hyötyyn, mutta ei rohkaise kiertelemään.


Visualisteina teillä on kuormittunut työpaikka, mutta mitä selkeämmin teet esillepanoja , se auttaa asiakasta toimimaan itsenäisesti. 

grid layout retail store

grid layout retail store
kuvat: fohlio










LOOP

loop layout
Loop layout


loop layout
Loop-layoutissa asiakkaalle on selkeä polku. Kuvat fohliolta




FREE FLOW

Pienet myymälät, suppea valikoima, elämyksellisyys. 

Asiakkaalla rauha shoppailla, ei selkeää kiertosuuntaa,

Helppo luoda vaihtelevia esillepanoja, helpottaa impulssiostosten syntymistä-

Luodaan tarvetta ostaa, herätetään mielitekoja.

Mahdollistaa asiattoman oleskelun, hidas siivota, lattiapinta-alaa ei hyödynnetä tehokkaasti.

free flow



free flow retail store
Freeflow layoutsissa voi käyttää enemmän luovuutta. kuvat fohlio 





FORCED PATH

Ikea-layout. Pitkien seinien katkaisu, millä katkaistaan asiakkaan kulku, yksi reitti mitä kulkea, kordinaatioalue ja vitalityalue.





forced path aka ikea

forced path in ikea
Ikeassa nuolet osoittavat kulkusuuntaa. kuvat fohlio


SPINE

Tässä yhdistyy grid, loop ja  free-flow. Lentokenttämyymälät. Asiakkaalla on kaksi kulkusuuntaa. Osastojen erot ilmaistaan yleensä pintamateriaalejen vaihdoilla. Asiakkaalla voi olla vaikeuksia erottaa selkeää käytävää. 
spine layout
kuva: slideshare




Myymälän visuaalinen ilme - Ketjumyymälä

Visuaalinen ilme ketjumyymälässä


Ketjumyymälän visuaalinen ilme on tarkkaan harkittu. Visuaalisuutta mitataan kaupallisesti, se on aivan puhdasta matematiikkaa. Päätoimistolta näitä lukuja mitataan, jokainen myymäläpaikka on tarkkaan harkittu, ja näkemäsi tuotteet myymälässä ovat paikoillaan syystä. Myymälässä tietyille osa-alueille määrätyt päävisualistit, joiden kanssa jokainen tekee yhteistyötä. He kuitenkin toimivat konseptin mukaisten ohjeiden mukaan.

Esimerkiksi kyseisen ketjumyymälän brändi on elegantti ja laatutietoinen. Tyypillinen ostaja ei tee päätöstä niinkään hinnan, vaan laadun perusteella. Kohderyhmänä ovatkin laatu- ja merkkitietoisia, itsenäisiä kuluttajia. 

Miehet ja naiset ovat huomioitu omilla osastoillaan. Lastentuotteita ei tarjota lainkaan. Merkit vaihtelevat hieman vanhemman väen suosimista luottomerkeistä aina kuumimpiin must have-merkkeihin. Tämä on huomioitu myös esillepanossa: must have on yleensä ikkunassa ja trendipöydissä, luottomerkit sisemmällä myymälässä seinäesillepanossa.

Painavat raskaat tuotteet tulevat seinällä alas. Esillä on vain kahta peruskokoa : tämä luo tunteen ekskluusivuudesta. Koot ovat esillä horisontaalisesti ja mallit vertikaalisti


Ristiinmyyminen

Ristiinmyymisessä on esillepanopöytä, jossa samanhenkisiä tuotteita eri tuoteryhmistä. Esimerkiksi kengistä saattaa olla esillä sandaaleja, paksupohjaisia tennareita ja iltatossuja, mutta kaikissa niissä on joku yhteneväinen detail. Yleensä myös tälläinen pöytä on luotu asiakas profiloimalla, eli millainen maku hänellä on, millaisia muita tuotteita hän mahdollisesti ostaisi. Näin hänelle annetaan ideoita ja mahdollisesti noutetaan keskiostoksen summaa. 

Myymälän layout

Myymälän layout on Spine, jossa asiakkaalla on kaksi kulkusuuntaa, mahdollisuus valita kahdesta sisäänkäynnistä.  Tämä antaa mahdollisuuksia tutkia ja pyöriä, päästämättä sujahtamaan ulos liian helpolla, kuitenkaan ahdistamatta asiakasta nurkkaan. Erilaisten osastojen vaihtuvuus näytetään materiaalivalintonja muuttamalla, esimerkiksi eksuulivisiemman tuotteiden hyllyjen alla oleva lattiamateriaali on puuta.

Värit toistuvat useampaan otteeseen, matkalla ovelta kohti liikkeen sydäntä, jolloin silmä on tottunut uuteen muotiväriin, ja todennäköisesti lopulta asiakas kokee, että hän on itse keksinyt tykätä tästä väristä tai väriyhdistelmästä. 


Jäte ja hiilijalanjälki

Jätettä liikkeessä syntyy runsaasti. Tuotteet tulevat rahdissa pahvissa, muovissa ja paperissa. Muovi ja paperi menee yhdessä sekajätteeseen, mikä on todella sääli. Ainoastaan pahvi kierrätetään. Roskakatos löytyy kauppakeskuksen tiloista.


Virheelliset tuotteet leikataan saksilla rikki ja heitetään sekajätteeseen. Värivirheellisiä yms pikkuvikaisia, mutta käyttökelpoisia tuotteita ei pääsääntöisesti myydä alennuksella, eikä henkilökunta saa ottaa niitä käyttöönsä. Nekin heitetään rikottuna roskiin.

Hiilijalanjäljen pienentäminen näkyy lähinnä "greenwashingina" ja lisämyyntikikkanana, mutta todellisuuden tasolla sitä ei juuri näy. 


Myymälätilan skannaus

Julkisivu

Pääpainossa ovat isot ja selkeät, hyvin valaistut näyteikkunat. Firman logo on selkeästi edustettuna. Liike sijaitsee hyvällä paikalla kaupunkia, joten näyteikkuna toimii imagon kohottajana ja maineen ylläpitäjänä. Ikkunoissa ei ole teippauksia, firman nimi lukee ikkunoissa roikkuvissa graafissa materiaaleissa. Ulkona ei ole enää katuständiä, sillä useimmat kauppakeskukset ovat kieltäneet ne turvallisuussyistä.

Sisäänkäynti

Sisäänkäynnillä on heti ensimmäisenä graafinen materiaali, pieni tolppa, joka kertoo missä kerroksessa mitäkin löytyy. Sisäänkäynnistä liikeeseen astuessa on trendi-alue, jossa yleensä esitellään kampanjassa/fokuksessa olevat tuotteet. Fokus-tuotteet on myös esitelty näyteikkunassa. Alue ei varsinaisesti eroa muusta myymälästä, mutta pöydissä esitellyt tuotteet ovat siellä huomiota herättävämmin esillä ryhmissä ja helposti käsin kosketeltavissa (vrt seinäesillepanot). Alue on parhaimmillaan ovea kohti. Pöydät ovat kierrettävissä, isoimmissa pöydissä myös toinen kulkusuunta on huomioitu, kapeat pöydät esittelevät tuotteita kahdesta suunnasta. Tuotteet laitetaana aina oikea puoli esille, jotta ilme säilyy yhteneväisenä. Tuotteita on aina esillä vain kaksi kokoa per tuote, näin saadaan enemmän tuotteita tähän esillepanoon ja myös tällä kannustetaan asiakasta kontaktoimaan myyjää, tai toisinpäin. Pöydät eivät ole korkeita, koko myymälä näkyy sen läpi. Etummaiset pöytätasot ovat n vyötärön korkeudella, keskitasossa on tuplakorkeus pöytiä ja seinillä esiinpano.

Kierto

Myymälässä on haettu kivijalkaliikkeen ja putiikin tunnelmaa. Ketjuimagoa on yritetty hälventää spine-layoutilla. Asiakkaalla on kaksi tulosuuntaa, hän voi pöyriä eri osastoilla rauhassa, joutumatta ahdistetuksi nurkkaan. Osastojen muutokset ilmoitetaan pintamateriaalejen vaihdolla, esim lattia muuttuu puuksi tai hyllyt ovat mustia.

Seinät

Modulaariset

Kassa-alue

Kassa-alueella myydään tuotteiden hoitoon tarkotettuja oheistuotteita. Ne ympyröivät kassaa jokaisesta tulosuunnasta, joita on 3. Tuotteet löytyvät n vyötärön korkeudelta, käsin kähmittävissä. Lattiassa kassa-alue on erotettu erilaisessa materiaalilla. Mustat muovie

Valaistus

Valaistus on kirkas, hieman keltainen ja valonlähteitä on useita, yleisimmin spottivaloja. Näyteikkunat ovat valaistu kirkkaasti. Kattoon kiinnitettyjäs spottivaloja vuokranantajan toimesta. Valaistukseen ei ole mahdollisuutta itse vaikuttaa.

Musiikki ja äänet

Musiikki myymälässä on trendikästä ja menevää. Hyvin tyypillistä liiketilamusiikkia, eli tunnettujen biisejen mock-off-versioita. Soittolista ja volyymitaulukko on määrätty pääkonttorilta. Liikkeessä on suht kova melu. Ostoskeskuksen oma musiikki, kuulutukset ja hälinä kuuluvat todella selkeästi liikkeeseen sisään, jos ovi on auki. Ilmastointi myös hurisee suht kovaa. Kadulta kuuluu myös läpi liikkeeseen. Liikkeen omaa musiikkia huudatetaan näiden yli.  Äänimaailma on suht stressaava, monet asiakkaat ovat kommentoineet asiaa. 

Tuoksut

Liikkeessä tuoksuu suht neutraalille. Paikat on pidetty puhtaana. Ylimääräisiä tuoksunlähteitä ole. Liikkeessä ei ole selkeää tuoksua. Joskus valitettavasti ilmastointikanava puhaltaa tupakan hajua kassa-alueen kohdalle. Muuten tavoite on juurikin neutraali, allergia-oireita herättämätön.

Henkilökunnan pukeutuminen

Henkilökunnan toivotaan pukeutuvan siististi ja edustavasti. Ketjun tuotteita pitää olla ainakin yksi päällä. Myyjät ovat selkeästi osa visuaalista myyntityötä, useasti asiakkaat kysyvät heiltä heidän vaatteistaan ja  missä niitä on esillä. Vaikka varsinaista pukukoodia ei ole, on kirjoittamattomia sääntöjä monia. Trendikkyys muodostuu yhteisön paineesta. Konseptiin kuuluvasti myyjät saavat sponssattuna työvaatteiksi ketjun tuotteita tietyn rahasumman edestä. Heille kuuluu myös henkilökuntaetuna tuntuva alennus. Tämä itsessään ruokkii tyyliä.

Graafinen materiaali

Graafinen materiaali toimii kampanjan muutoksissa, eli ne pääsääntöisesti vaihtuvatt kampanjien mukaisesti. Väreillä viestitään vahvasti trendien vaihtumista.Kuvat tulevat pääkonttorilta ja niiden esillepanosta löytyvät tarkat ohjeet. Nämä ohjeet lähetään joka kampanjan aikaan erikseen. Kuvat ja kampanjat ovat yleensä väylä näyttää mikä on fokuksessa. Yleensä se saattaa olla kauden muutos, uutuusväri tai vaan imagonvahvistuskuvia. Myös tuotteiden omien valmistajien kuvia käytetään harkitusti tuomalla asiakkaalle luotettavuutta ja laadun tunnetta. Graafista materiaalia käytetään näyteikkunoissa, seinillä, pöydillä, matoissa, penkeissä ja kassalla.  Kuvien kiinnitytkseen jokaisessa liikkeessä on tarvittavat välineet.  Kattoon tulevat materiaalit roikkuvat tarrapintaisilla kiinnityskoukuilla, s-koukuilla ja päätoimistolta lähetettävällä ripustussiimalla. 

Myymäläkalusteet

Kalusteet ovat konseptin mukaiset, moduuliset ja esillepanopöydät. Pöydissä graafista materiaalia muoviplekseissä. Pöydät ja tasot ovat valkoista lastulevyä. 

Erilaisia esillepanoalueita eritellään pintamateriaaleja vaihtamalla: kaikkein eksluuvisimman alueen erottaa  puu. Osastojen muutokset ilmoitetaan pintamateriaalejen vaihdolla, esim lattia muuttuu puuksi tai hyllyt ovat mustia. 


esimerkkikuva








Visuaalinen myyntityö

Visuaalinen myyntityö

Markkinointi on tietoista vaikuttamista ihmiseen ja tämän ostopäätökseen. Ihmisen toimintaa täytyy ymmärtää, jotta siihen voidaan vaikuttaa. Ihmiset ovat laumasieluja, joten toiset ihmiset vaikuttavat meidän ostopäätökseemme. Markkinoinnin tuloksellisuus riippuukin kohderyhmän tunnistamisesta ja sen ymmärtämisestä.

Ihmisen ostotoimintaan vaikuttavia tekijöitä

  • ihmisen psykosysteemi
  • Henkilökohtaiset persoonapiirteet
  • Perhetausta
  • Kulttuuritausta
  • Yleiset markkinaperusteet
  • Elinvaihe
  • Sosioekonominen tilanne
  • Yhteiskuntataloudellinen ja arvoperustainen tilanne
  • Markkinaärsykkeet



"markkinointi on psykologiaa.. ja matematiikkaa!"








Markkinointi

Markkinoinnin perussääntö on, että kaikki myydään tunteella, ihmisen vain täytyy pystyä perustelemaan ostoksensa itselleen ja muille järjellä. Markkinointi-mix 

markkinoinnin neljä peetä

kuva: Taina Matis











 "Mitä on visuaalinen myyntityö?" ryhmätehtävä



"Mitä on visuaalinen markkinointi?" -ryhmätehtävä






Tunnista kohderyhmäsi ja elämäntyyliin eläytyminen

Pystymällä kategorisoimaan potentiaalisen ostajasi ja eläytymällä tämän elämäntyyliin, ymmärrät häntä ja hänen tarpeitaan paremmin. Tutustu mitä he ostavat, miten he tuotteita käyttävät, mitä arvoja heillä on, mitä he katsovat, syövät, minne matkustavat.. Irtaudu omista mieltymyksistäsi ja tutki kohderyhmääsi. Voit tehdä pinterest-taulun, seurata genren suosikkivaikuttajia 
kohderyhmän tunnistaminen
kuva: mediatoimisto Voitto



Kysyntä ja tarjonta








Elämyksellinen myymälä

Näkökulmia elämykselliseen myymälään
kuluttajalla on mielihyvään liiittyvä, itsekäs, hedonistinen syy ostaa. Jos tuotteita on tarjolla paljon samankaltaisia, ostaja kiinnittää huomiota mistä hän tuotteen ostaa. Tässä kohtaa visuaalisesti upea myymälä saa ihan tavallisenkin tuotteen vaikuttamaan houkuttelevammalta.
Elämyshoppailija hakee kokemusta, tunnetta siitä, että on osallistutnut johonkin tapahtumaan. Hänelle herätetään näitä tuntemuksia liikkeessä musiikin, tuoksujen ja esillepanojen avulla. Elämys koostuu viidestä eri ulottuvuudesta:aistit, tunteet, ajatukset, toiminta ja tunne. (b.schmitt)
elämysshoppailija

shoppailumotiivit
kuvat: aspaope






Markkinointiin vaikuttavat ihmisen perusominaisuudet

  • laiskuus: valmiit tuotepaketit,helppous
  • ahneus : kylkiäiset /lisämyyntiä
  • mukavuudenhalu ; hemmottelu
  • itsekkyys: 
  • kateus : hankkii asioita,jotta tuntisi olonsa tasavertaiseksi
  • pätemisen hakuisuus : tunnustuksen hakeminen
  • yhteenkuuluvuuden tunne : haluaa olla osa joukkoa, merkkivaatteet
  • uteliaisuus: kokeilunhaluinen
  • turvallisuudenhakuisuus : vakutuukset, varashälyttimet

















































 





Seinäprojektio ja näyteikkuna

 Näyteikkuna

Näyteikkunaa voidaan esittää yhden pakopisteen perspektiivistä. Jotta pystyttäisiin piirtämään kolmiulotteisia asioita kaksiulotteiselle pinnalle, tarvitaan perspektiivioppia. Perspektiivin piirtämiseen on olemassa useita eri tapoja. Tässä vaiheittaiset ohjeet pakopisteen piirtämiselle. 

PAKOPISTE

Pakopiste on piste, jossa vinot viivat, eli katsojasta poispäin menevät viivat, yhtyvät. 

Monet taiteilijat olivat yrittäneet kuvata tilaa erilaisin, vaihtelevin menetelmin. Vasta renessanssiajan taiteilijat Italiassa kehittivät matemaattisen ja tarkan menetelmän kolmiulotteisuuden kuvaamisen.

Perspektiivioppi perustuu ihmisen näkemistapaan, siihen että kaukana olevat kohteet näyttävät pienemmiltä ja edessä olevat isommilta. Pakopistettä käytetään apuna tämän vaikutelman aikaansaamiseksi.


YHDEN JA KAHDEN PAKOPISTEEN PERSPEKTIIVI

Yhden pakopisteen perspektiiviä käytetään silloin, kun kuvataan objektia, jota katsotaan suoraan edestä päin.

Kahta pakopistettä käytämme silloin, kun esine on kulmittain suhteessa katsojaan.

Pakopisteen sijainti vaikuttaa kuvakulmaan.

  •   





Huoneen piirtäminen

  1. Piirrä näyteikkunan "pohja" eli neliö jonka mitoista teet oikean kokoiset mittasuhdeviivaimen avulla (leveys ja korkeus). Merkitse pisteet tai pienet viivat 50cm välein vähintään alareunaan sekä toiselle sivulle. 
  2. Vedä horisonttiviiva haluamaasi kohtaan, tarkista viivan suoruus asettamalla kolmioviivain 90° kulmaan. Mittaa horisonttiviivan keskipiste (tai haluamasi kohta) ja merkitse siihen pakopiste (p) pisteellä. 
  3. Aseta kolmioviivain 45° kulmaan siten, että sen pisin sivu menee suorassa horisonttiviivan kanssa, ja alaspäin lähtevä sivu kulkee pisteen A kautta. Piirrä tämä kulma. Kulman kärjestä muodostuu piste F1. Toista sama oikealle puolelle, siten että kolmioviivaimen alaspäin lähtevä sivu kulkee pisteen B kautta. Piirrä viivat niin pitkälle, että ne yhdistyvät ja muodostavat 90° kulman. 
  4. Piirrä pisteistä A-D viivat kohti pakopistettä.
  5. Jos tilan syvyys on 1 metri kuten esimerkissä, piirrä alareunan 1 metrin pisteen kohdalta viiva kohti F1 pistettä. Mittaa vasemmasta reunasta mittasuhdeviivaimella 1 metrin päähän (tässä tapauksessa 2m pisteeseen) ja vedä siitä viiva kohti pistettä F1. 
  6. Pisteestä A kohti pakopistettä vedetyn viivan, sekä 1m kohti F1 vedetyn viivan pitäisi kohdata toisensa. Tästä muodostuu leikkauspiste jonka pitäisi toistua myös B - P ja 2m - F2 viivoilla. Vedä näiden pisteiden välille vaakasuora viiva. Tämä vaakaviiva muodostaa lattian syvyyden sekä takaseinän ja lattian rajan. 
  7. Sen jälkeen vedä leikkauspisteistä kohtisuorat pystyviivat kohti C-P ja D-P viivoja. Näin pitäisi muodostua uudet leikkauspisteet.
  8. Tämän jälkeen yhdistä leikkauspisteet toisiinsa C-D suuntaisesti ja takaseinä on valmis. 
  9. Jakaaksesi lattiaa lohkoihin, voit piirtää alareunasta 50cm välein viivat kohti pakopistettä.
Ylläolevat ohjeet täältä




1:20 mittatikulla mittaaminen













Seinäprojektio


Seinäprojektion tekoa varten tarvitset mittanauhan, suhdeviivaimen ja paperin.

Suhdeviivain eli skaalatikku on kolmiomainen mittaviivain, joka sisältää valmiiksi muunnetut mitat kuudelle eri mittakaavalle. Tyypillinen yhdistelmä esimerkiksi rakennusdetaljointiin on 1:20, 1:50, 1:100, 1:25, 1:75 ja 1:125. Asemakaavatyöhön ja tuumamitoitukselle on omat viivaimensa. Nykyisin skaalatikut valmistetaan muovista tai alumiinista, aiemmin jalopuusta. Samaan tarkoitukseen valmistetaan myös taskukokoista viivainta, jossa taipuisiin muoviliuskoihin on painettu mittakaava-asteikkoja.


Yhdensuuntaisviivain on piirustuslaudalla käytettävä liikuteltava viivain, jonka kulma pysyy samana, jolloin paperin eri puolille saadaan helposti piirrettyä vaakaviivoja. Viivainta käytetään myös kulmaviivainten ja kirjainmallineiden tukena. Viivain on yleensä kiinnitetty piirustuslautaan naruilla. Naruja löysäämällä viivainta voidaan myös kääntää pieneen kulmaan.

 teksti: wikipedia

skaalatikku
kuva: biltema 



 Mittaa oman huoneesi pinta-ala eli jokaisen sivun pituus. Merkitse pituudet ylös paperille. Mittaa myös huonekaluja. Sinun ei tarvitse mitata kaikkia huonekaluja, voit aloittaa esimerkiksi sängystä ja työpöydästä, sekä tuolista. Mittaa niistäkin jokainen sivu (huom. korkeutta ei tarvitse mitata). Kirjoita niistäkin mitat ylös.

Ota puhdas paperi ja valitse suhdeviivaimesta 1:20 kohta. Aseta suhdeviivain suoraan asentoon paperille. Mikäli yhden huoneesi seinän sivu on pituudeltaan esimerkiksi metri ja seitsemänkymmentä senttiä, katso mikä mitta suhdeviivaimessa vastaa mitattua pituutta ja vedä viiva siihen asti. Tee sama jokaisesta huoneesi sivusta, kunnes olet piirtänyt ne kaikki.

ohjeet: toptehtävät


Tässä tekemäni seinäprojektiot työpaikkani esillepanoseinästä



Monday, November 23, 2020

Asiakastyö indiemyymälässä- BSH

 Asiakastyö indiemyymälässä

Asiakaskohtaamiset ovat hyvin rentoja. Jokainen kohdataan yksilönä, eli ei ole mitään yhtä ja samaa kaavaa jota toteutetaan orjallisesti. Pääsääntöisesti perus käytössäännöt pätevät: Asiakasta tervehditään heti ovella ja otetaan katsekontakti. Riippuen hänen reaktiostaan ja vibastaan, häntä/heitä lähestytään ja kysytään ovatko etsimässä jotain tiettyä. Yleensä pienemmän putiikin henkeen kuuluu rennompi jutustelu, ketjumyymälöiden kolmiportaisen asiakaskohtaamisen sijaan. 


Shoppailu seconhand-myymälässä on heräteostos ja tunnepohjaista, asiakas on "vain katselemassa" mitä on tarjolla, millaisia aarteita myymälästä voi löytyä. Tuotteita on vain yksi laatuaan ja kokoaan, joten sen oikean löytäminen on osa elämystä, jota second hand-shoppailijat metsästävät.


Asiakastyö on hyvin sosiaaliseen mediaan painottunua. Tästä lisää alla. Visuaalinen ilme on myöskin ehdottomasti suurin valttikortti ja myyntiväline, koska esimerkiksi yllättävän usea asiakas tulee liikkeeseen kuulokkeet korvilla tai kehonkielellään viestii, ettei ole innokas kovin hanakkaan kanssakäymiseen - varsinkaan nyt korona-aikana. 


Sosiaalinen media ja sisällöntuottaminen

Pääfocus on instagramissa, jonka kautta jaetaan suoraan facebookkiin. Instagram-sivun seinän valokuvat ovat ammattivalokuvaajan ottamia. Myymälässä visuaaliseen myyntityöhön kuuluu tuotteiden kuvaaminen instagramin mystory-osioon. 


My story

Mystory on Instagramin palvelu, jossa voit tehdä 24 tunnin ajaksi näkyville pienen tarinan kuvan, tekstin tai videon muodossa. Mystrorya kannattaa päivittää usein, jotta yrityksesi nimi pompahtaa mahdollisimman usein etusivulle. Tarinat kannattaa 
instagram mystory
Kuva: kuuluu



Kuvat tulee olla tarkasti rajattuja, eli tuote kuuluu näkyä kuvassa kokonaan eikä kuvassa saa olla muita ylimääräisiä asioita. Kuvaan liitetään tekstillä tuotetiedot: merkki, koko ja hinta. Storyissa pyritään välttämään yleiskuvia, epäolennaisuuksia ja giffejä. 



Seuraajien lisääminen

Seuraajia olemme koittaneet haalia lisää mainostamalla instagram sivua suullisesti ja myös graafisella materiaalilla myymälässä. Minä suunnittelin A4-kyltit, joita on kehystettynä myymälässä kaksi kappaletta.  Tein myös käyntikortin, joita pidetään esillä kahdella eri pöydällä, jaetaan kasseihin ja viedään eri asiakkaille jutustelun lomassa. Instagram-seuraajat ovat nousseet tänä aikana n 130 henkilöllä. 


follow us
käyntikortti brandsecondhand

käyntikortti brandsecondhand

käyntikortti asiakkaalle














Tapahtumat

Huomiota voi herättää myös erilaisilla tapahtumilla. Mister Mint, suomen ensimmäinen kenkäpesula, tuli BSH:lle pitämään pop up liikettä viikoksi. Mainostimme tapahtumaa laajasti instagramissa.

mister mint pop up
loimme pop upille instagramiin countdownin eli lähtölaskennan. Kuva: screenshot kuvaamaltani videolta

mister mint pop up bsh
Mister Mint Pop Up storen tapahtuman mainontaa ja tilien välistä liikehdintää ja mainontaa. Kuva: minä



Arvonta


Tein brandsecondhandille lahjakortin, joiden lanseerausta juhlistimme asiakasarvonnalla. 
lahjakortti brandsecondhand
Tavoitteena oli tarpeeksi yksinkertainen ulkoasu, jotta kortti olisi monikäyttöinen, eikä sidottu mihinkään yksittäiseen juhlaan. Suunnittelu: minä


brandsecondhand Instagram


singles day


singles day


Kyselyt ja seuraajien kanssa vuorovaikuttaminen


Sosiaalisen median suunnitelma

sosiaalisen median suunnittelua